Atlétika
Nemes Rita

MTK legendárium | 212. rész

Publikálva: 2022.06.12 Frissítve: 2022.06.08 MTK Budapest

Az MTK aranylánca.” (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 25. rész. Opata Zoltán (1900-1982). „Csibi berúgta.”

Az MTK tehát Opata Zoli révén váratlan szabadrúgáshoz jutott, ami a botrányos előzmények miatt megszakadt (és öt nappal később folytatott) mérkőzés reményeit MTK szempontból felélesztette. Amit az MTK „ötösfogat”-ának egyik tagja Braun Csibi elpuskázott, azt lehet, hogy a másik klasszis Opata Zoli visszahozza? A szabadrúgás legalábbis erre adott némi reményt. A távolság bíztató (bár a kihagyott büntető után), ki mondhatná meg, mi számít bíztatónak, reménykeltőnek?

Sok idő azonban nem volt a meditálásra, hisz Klug Frigyes bíró máris kimérte a kilenc métert, ahova a VAC FC játékosai felsorakoztak. Ekkor meglepő fordulat következett. Az Opata kiharcolta szabadrúgásra Braun Csibi jelentkezett. Igazi klasszisra valló magabiztosság. Braun egy percig sem teketóriázott, nem kellet önbizalomért a szomszédba mennie. Feltétlenül ő akarta elvégezni a szabadrúgást. Az igazi csapatszellemet mi sem bizonyítja jobban, minthogy a feszült idegállapotban lévő játékostársak ezt a legtermészetesebb nyugalommal fogadták. Továbbra is megbíztak egymásban, főként a csapat pályán lévő ötösfogatának klasszisában.

Ez tekinthető a száz évvel ezelőtti mérkőzés csúcspontjának!

A korabeli tudósító így látta az eseményeket: „Braun nekisétál a labdának, mintha lepasszolni akarná, azután észreveszi a sorfal egy kis rését, hirtelen megszúrja a labdát és a bomba süvítve csapódik be Köves hálójának sarkába! Gól! 2:2! Kiegyenlített az MTK! Braun Csibi az elpackázott tizenegyesért kárpótlást szerzett. Az MTK boldog örömmel borul össze.

Érdekes a dologban: a magánmérők szerint az eredeti mérkőzés a 23. percben szakadt félbe, tehát csak 22 perc volt lejátszatlan. Klug jelentése alapján rendeltek el 28 percnyi utánjátszást. Ha csak 22 percet rendelnek el, nem egyenlít ki az MTK.

Az eredmény 2:2 maradt. Így nyerte meg az MTK a bajnokságot, Budapest bajnokságát!

Következett az országos döntő: az MTK ekkor már elvesztette Plattkó-t. „Ferus”, azaz Plattkó Ferenc 1922. szeptember 3-án védett először bajnokin az MTK-ban, 1923. április 15-én pedig utoljára (UTE-MTK 2:0). Ekkor megsérült, majd néhány nemzetközi mérkőzésen való szereplés után végleg elhagyta Budapestet és Prágán keresztül Barcelonába ment, majd Chilébe telepedett le.

Az MTK az országos bajnokságon tehát nélküle kellett, hogy szerepeljen, a játékos összetétel ekkor: Kropacsek, Mandl, Senkey I., Kertész II., Nadler, Nyúl I., Braun, Molnár, Orth, Siklóssy, Opata.

A döntőben a Szombathelyi AK csapatával kellett megmérkőzniük, mely végül (egy remek ellenféllel szemben) 2:0-s MTK győzelmet hozott.

Ekkor nyerte meg az MTK a bajnokságot elsőízben úgy, hogy országos döntőt is kellett játszaniuk…

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!